2014. február 3., hétfő

Remény

Az előző bejegyzésekben újabb attrakciókat, szemléletváltást, együttműködést reklamáltam. Erre tessék. Több hír is megtalált az utóbbi napokban, ami igen reménykeltő.

Egyrészt a napokban ülésezett a város képviselőtestülete, mely civil szervezetek bevonásával elkészítette és elfogadta Sárospatak új kulturális stratégiáját. A város honlapján olvasott cikk paradigmaváltást, új irányokat mutat. A három fő pillér pedig a város történelmi és kulturális értékeinek felszínre hozása, a fiatalok felkarolása, illetve a város világörökségi vonatkozásainak kiaknázása. A végleges anyag májusban lesz kész.
 
A másik hír, ami a fülembe jutott egy új attrakció. Méghozzá a múzeum bővítéseként Európa első ágyúöntő bemutatóterme, mely régészeti kutatások alapján készült el. A múzeum új szárnya nyáron már látogatható lesz.
A projektről bővebben itt olvashatunk.  


Mindkét hír igen ígéretes, reménykeltő. 
A hosszú vagy középtávú stratégiaalkotás azonban csak az első lépés. Ahhoz, hogy ennek kézzelfogható eredménye legyen, a szépen körülírt és megfogalmazott célokat le kell tudni fordítani konkrét cselekvési tervvé.
A múzeumbővítésnek nagyon drukkolok, komoly kulturális értékkel bővül a város. Jó lett volna több látványtervet látni róla, hogy az ember el tudja képzelni, hogy pontosan hol lesz a múzeum rész és belülről is mire számíthatunk. Remélem, hogy nem "csak" a feltárt leleteket nézhetjük meg, hanem interaktív elemekkel is színesíteni fogják a kiállítást. (Például nem lenne rossz egy olyasmi 3D-s rövid történelmi mozi, mint ez Egri Várban.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése