2014. augusztus 1., péntek

Borpatak - Boterasz

Dohogtam arról már többször is, hogy sehol semmi boros témában Sárospatakon. Hogy itt vagyunk Tokaj szívében, és mégis se-semmi. Hogyha megkérdezzük az átlag magyart, akkor talán már hallott Sárospatakról, a műveltebbje még talán az égtájat is be tudja lőni, de hogy Tokaj-Hegyalján vagyunk, az már biztos az ötmilliós kérdés lenne.
Hát most elindult valami...
Előző hétvégén a Bodrog Táncegyüttes ünnepelte 60-ik jubileumát (Ezúton gratulálunk a színvonalas munkához!!!), és ehhez kapcsolódva Borpatak néven borfesztivált tartottak a főtéren. Az eseményen sok egyéb pincészet mellett pataki borászatok is bemutatkozhattak. Ez azért is fontos, mert önmagában a fesztivál nem áll meg, ha nem tudja a város mindezt "megtámasztani" színvonallal. Az eseményről sok jó visszajelzés érkezett, mind a szervezés, mind a borok tekintetében. Reméljük nem egyszeri alkalom volt, hanem jövőre is, még különlegesebb formában lehet mindezt megszervezni!

Ez már önmagában dicséretes, de örömünkre szolgáljon, hogy a városban olyannyira megmozdult valami, hogy máris itt a következő lépés.

2014. augusztus 8 – 17 között a Zempléni Fesztivál résztvevői (és természetesen mindenki aki arra jár) sárospataki pincészetek borait kóstolhatják a nemrégiben felújított Makovecz Imre téren felállított modern teraszon. A Sárospataki Borteraszra keresztelt kezdeményezés keretében négy kitűnő helyi borászat, a Tokaj-Portius, a Pajzos-Megyer, Kiss Csaba és a Harsányi Pincészetek mutatkoznak be. Őket egészíti ki az Aranygombos Étterem, aki az Anyukám mondta méltán népszerű étterem chefjével, a kemence-virtuóz Krakkai Tiborral erősít.
Mindez három szempontból különleges. Egyrészt a rendezvényt a pincészetek nagyrészt maguk finanszírozzák, de az önkormányzat segítségével. Így megvalósul a lentről érkező kezdeményezés és az önkormányzat összefogása. Másrészt a Zempléni Fesztivál keretében esténként adottak a programok - komolyzene, jazz, kiállítások, koncertek, azaz a fesztivál és a Borterasz egymást erősítik. Végül összefogva a Zempléni Fesztivállal, mindenki extra publicitáshoz jut. Ezáltal olyan helyeken is megjelenik Sárospatak, mint "boros" város, ahova magától nem juthatna el.

Reméljük a megvalósítás is hozza majd a beígért színvonalat. A Zemplén Fesztivál pozitív üzenetével, közönségének színvonalával egy olyan célcsoporthoz juthatnak el ezek a borászatok, ami kiindulásnak nagyon jó, de ehhez a feladathoz fel kell tudni nőni. Kíváncsian várjuk!!!

A Makovecz tér programjairól, a borászokról, a kóstolható ételekről és borokról bővebben itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése