2013. április 30., kedd

Végardó Fürdő

Talán a tél és a hideg volt az oka, hogy a Végardó Fürdő még nem került fel a blogra. Most a hirtelen jött tavaszi kánikulában nem csoda, ha hirtelen aktuálissá vált a téma.


A Végardó Fürdő nem új keletű, a wellness divat érkezésével épült fürdő. A hatvanas években épült, és strandként illetve termálfürdőként is funkcionál azóta is. A termálvízre kutató fúrás révén 1959-ben találtak rá. Az első medencét, mely fából készült a Bodrog folyó partján alakították ki. Két évvel később a jelenlegi fürdő területén társadalmi munkával épült az első, meszelt falú medence.
http://www.vegardo.hu/images/archiv/File0020.JPG
(További nagyon szép és érdekes képek a www.vegardo.hu címen)

A  fürdő folyamatosan alakult az igényeknek megfelelően. Gyerekmedencét, úszómedencét majd tanmedencét és öltözőépületet alakítottak ki. Az utóbbi tíz év újabb változást hozott, hiszen újra divatba jött a fürdőzés, és a gombaként szaporodó fürdőhöz az Ardónak is fel kell nőnie, hogy versenyben maradjon. A kulturáltabb mozaikos termálmedence és a modern berendezések mellett élményelemekkel is bővült a kínálat.
A termálfürdő 38 ˚C-os vize gyógyhatású. A vizet két kút szolgáltatja, melyek hőfoka - a kútfejnél mérve - 47 ˚C. Jelentős a víz ásványi anyag tartalma: kálcium-, magnézium-, nátrium-szulfátos, hidrogén-karbonátos jellegű, fluoridos hévíz. Ízületi és érrendszeri megbetegedések utókezelésére javasolt, ezen kívül nőgyógyászati panaszok enyhítésére is alkalmas, sőt ivókúraként is alkalmazható.

A fürdő felújítás során létrejött épületegyüttest egyébként Makovecz Imre tervezte, aki egyébként a város díszpolgára.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése