2013. október 8., kedd

Botkő és Tengerszem

A Tengerszemről már esett szó a korábbiakban, mégis érdemes róla és környékéről újra és újra beszélni. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kirándulóhely lehetőséget jelent a városnak, ugyanakkor feladatokat is ró rá. A Tengerszem természetvédelmi területen található, melynek ugyan védelmi funkciója van, mégis paradox módon pont ez gátolja a jó értelembe vett fejlődést. Parkoló létesítése nem lehetséges természetvédelmi okokból, viszont a kirándulók autói hétvégenként és ünnepnapokon elárasztják a környéket. Akkor hogy is van ez?
A Tengerszem legkönnyebben a Botkői Parkerdőn keresztül közelíthető meg. A kulturáltabb kirándulók egyébként itt rakják le az autójukat, és innen sétálnak fel erdők és szőlősök között. Míg pár éve mind a Tengerszemet, mind a Parkerdőt tábla jelezte a főútról, manapság helyismeret nélkül elég nehéz megtalálni az odavezető utat. A botkői pihenőhelyen ősrégi játszótér maradványai, az egyedüli fejlődés az utóbbi években az "Erdő fohásza" című tábla. Mint az elején írtam, a Botkői Parkerdő kellemes tisztásaival, és a lenyűgöző panorámát nyújtó Tengerszem lehetőség a városnak, de feladat is. Rendben tartani, védeni, funkcióval megtölteni, tájékoztatni, természet szeretetre nevelni.

Minthogy a múltkor a város főterével kapcsolatban bemutattam egy rendezési terv lehetőséget, nézzünk most
is egy hasonlót. Egy sárospataki építésziroda készítette el egy a Botkőre épülő látogatóközpont tervét. Nem vagyok meggyőzve, hogy szükség van egy ekkora épületre, és a funkcióját sem látom teljesen, ugyanakkor tény, hogy létre lehetne hozni a tájba hasonlóképp illeszkedő, a kirándulások kiindulópontját jelentő épületet. Parkolóval, mosdókkal, pihenő és uzsonnázóhelyekkel, részletes térképpel, túraútvonal ajánlatokkal, a környék természetföldrajzának és állatvilágának bemutatásával.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése