2013. február 26., kedd

Bodrog Party


Mióta Sárospatak bekerült az életembe, azóta nem értem, hogy egy olyan város, amelyiknek ennyire gyönyörű a fekvése, hogy lehet hogy nem él az egyik legnagyobb értékével. Szüleink még arról meséltek, hogy mekkora élet volt akkoriban a Bodrogon - csónakházak, strand stb. Erről tanúskodnak a képek is. Ha jól látom még vízilabda kapu is van:) Ehelyett most egy fürdeni tilos tábla van kirakva évek óta.



Azok a városok, amelyeket egy folyó szel ketté feladatot is kapnak, de lehetőséget is. Sok pozitív példát hozhatunk akár külföldről, akár belföldről, hogy hogyan lehet úgy használni a vizet, hogy kulturált, élhető teret hozunk létre úgy, hogy közben nem tesszük tönkre a környezetet. Ha idejön egy turista, mindenkinek érdeke, hogy ne csak a Várba esetleg a Könyvtárba látogasson el, hanem érezze úgy, hogy ebben a városban érdemes eltölteni akár több időt is. A part hasznosítására pedig rengeteg opció van. A teljesség igénye nélkül nézzünk pár példát:

1. Csehország - Cesky Krumlov
A Moldvának ezt a szakaszát nem véletlenül nevezik a cseh Loire-nak. Váracskák, kastélyok a víz mellett. Akár Patak is lehetne... Egyik falu szebb mint a másik, talán a legszebb Cesky Krumlov. Olyan mennyiségű vízi turista (raft, kenu stb.), hogy még a rengeteg kialakított kemping és egyéb szálláshely ellenére is verseny folyik a helyekért. Kempingek, büfék, csónakházak, bungalók a város szélén. Éttermek, padok, sétányok a városban.
2. Győr - Aranypart
Itt a sport és a strand kapta a főszerepet. A környéken csónakházak. Nincs olyan pillanat, amikor ne lenne tele a víz kajakosokkal, kenusokkal, kiel-boatosokkal. A hosszú partszakasz félreeső részében a kempingezni vágyók lehetőséget kapnak, hogy leverjék a sátrat. Természetesen ezen a részen szemetesek vannak kitéve, és szalonnasütő helyek kialakítva padokkal. A modern, trendy bárral, étteremmel felszerelt központi épület aljában mosdók, zuhanyzók, melyet bárki igénybe vehet. A strandon sportpályák (foci, tengó, strandröplabda), csocsóasztal, napozóágyak. Kivetítő, amin hol zene megy, hol sporteseményeket közvetítenek. A vízben természetesen bóják jelzik, hogy meddig lehet bemenni, és úszómester vigyázza a biztonságot. Persze ahhoz, hogy a dolog működjön, napjában többször takarítanak, és már hajnalban mennek végig a homokosra kialakított részen elgereblyézni a homokot, és cserélni a szemeteszsákokat. Ennyi kell a sikerhez. Nem is hangzik bonyolultnak...

3. Budapest - Kopaszi gát
Egy újabb példa. Sétányok a gát mentén. Éttermek, kávézók, bárok, teraszok. Az épületek hasonló külső kialakítással, mely illeszkedik a környezetbe. Az egész egységes, rendezett, folyamatosan nyírják a füvet, tiszta. Játszóterek. A vendéglátóhelyek persze nagyrészt bezárnak télen, de még ilyenkor is sokan sétálnak erre. (Egy jó forralt bor, míg a gyerkőc kismocival vagy rollerrel dönget a sétányon.) A gát végén fövenyes rész van kialakítva, ahova le lehet akár heveredni, míg a kölykök ágacskákkal piszkálják a vizet vagy kavicsot dobálnak. Ez sem hangzik túl bonyolultnak.


Ezek csak apró példák, hogy hogyan és mire lehet használni a folyót. A vízi színpadokról, bulihajókról, gyalogos hidakról, sétahajókázásról nem is beszélve - mondjuk egy nyáresti vacsora a Bodrogon, miközben a kivilágított Vár előtt haladunk el... Nem lenne rossz:)
Rengeteg megoldás létezik, több koncepciót is meg lehetne valósítani Patakon. Már az is előrelépés lenne, ha egy kisebb körzet, városnegyed lenne, ahol használni lehetne a folyót, és széthúzni a turisztikai kínálatot a városon belül. Talán egyszer...

 

2 megjegyzés:

  1. Talán mert a legszegényebb régió..Talán mert az emberek már el is feledték, milyen az ha van pénz a zsebükben. Régebben is a poor nép pancsizott ott, nekem még szerencsém volt látni.. A nagyok akkor is motorcsónakkal mentek díszesebb helyekre...A csórók pedig fociztak a fák közt, és áztatták magukat a finom tiszta vízben, vagy az arany homokon napoztak.. Ja és volt egy sziget is amit buja növényzet vett körül az országút felől, és süppedő homok borította... Az árterületek elvételével, a szabályozással hazavágtak mindent, mert felgyorsult a folyó, és csak rombol, nem épít...A gátakat viszont emelik, mert védeni kell az árterületre épített vityillókat, mert már az is magánterület...

    VálaszTörlés
  2. Egy focimeccs a fák között, vagy egy csobbanás a Bodrogban nem pénz kérdése szerencsére. A kulturált környezet, városkép kialakítása és fenntartása már sokkal inkább. Hátha egyszer még használhatja a város a folyóját. Drukkoljunk és tegyünk érte együtt!

    VálaszTörlés