2013. február 26., kedd

Rózsák Városa

A Sub Rosa után nézzünk egy másik rózsát, mely kötődik Patakhoz, vagy legalábbis Szent Erzsébethez. Mint ahogy a Lovas Szobor című bejegyzésben arról szó volt, Erzsébetnek komoly kultusza van Sárospatakon. Hozzá kapcsolódik a következő rózsás történet. 
Erzsébet egész életét mások szolgálatának szentelte. Gyapjút font, hogy szövetet készítsen a ferences rendi testvérek és a szegények számára ruhaanyagul, sokszor saját kezével varrt ruhát szegényeknek, legyen az keresztelő-, vagy temetési ruha. Sok mindent megvont magától azért, hogy a szegényeknek kioszthassa. 
Férje halála után élete megváltozott, mivel férje családja meglehetően zordul bánt vele. A 20 éves özvegyet megfosztották vagyona kezelésének jogától és férje birtokainak jövedelmétől. Ehhez az időszakhoz köthető az egyik leghíresebb legenda Erzsébet életéből.  
Erzsébet, férje halála után is igyekezett gondoskodni a szegényekről. Egy alkalommal kenyereket vitt gondozottjainak, mikor sógorával, Henrikkel találkozott. Annak kérdésére, hogy mit visz kosarában, Erzsébet tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást, így válaszolt: rózsákat. Mikor megmutatta, a kenyerek helyett illatos rózsák voltak kosarában - eszerint Isten nem akarta, hogy a szent asszony hazudjon. Ezért van, hogy többnyire rózsákkal a kötényében, kosarában ábrázolják. 
És nem véletlen, hogy Budapesten a Rózsák terén áll a Szent Erzsébet templom.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése