2014. január 10., péntek

Különös házasság

Mikszáth, Kossuth, Kövy
Mi köti össze a fenti három embert? Az utóbbi kettőre számtalan közös anekdotát találnánk a pataki anekdota kincsben, ahogy arról korábban volt is szó itt. Most kivételese nem együtt szerepelnek, hanem külön-külön, de egyazon könyvben - Mikszáth Különös házasságában.
Mikszáth szerette az ismerősöktől, barátoktól összegyűjtött anekdotákat, melyeket aztán irodalmi nyersanyagként felhasznált műveiben. Így kerülhetett Kossuth is és Kövy professzor is a regénybe. 

Ám Kossuth még nem a forradalmi vezető szerepben jelenik meg, hanem kisdiákként, aki csodálva nézi a két pataki diákot az "olaszröszkei" kocsma udvarán. A két pataki diák a rántott húsnak való csirkét kergeti - sikertelenül. Ekkor Lajoska, akinek itt még nem tudjuk a pontos kilétét, parittyával besegít a fiúknak és leteríti az ebédjüket!

"- Ezt jól csináltad, barátja az erénynek! Nagyra nőj, öcsém!


Kövy professzort Mikszáth a fenti csirkeüldözős jelentben is megemlíti ugyan, mint a pataki diákok tanárát akitől nem tanulhatták meg a csirkefogás mesterségét, de később egy egész fejezetcímmel is megtisztelte.
A HÍRES KÖVY PROFESSZOR ÉS PEREVICZKY
Itt a család meghívja a tudós urakat, és kikéri véleményüket a kritikus üggyel kapcsolatban, s Kövy Mikszáth szavaival így nyilatkozik a megköttetett házasságról:

"Hát ez se nem borjú, se nem pálinkás hordó, se nem házasság - kezdé az ő szokásos széles, képektől duzzadt előadásában -, mert a borjúnak négy lába van, a hordónak abroncsa van és dongái, a házasságot pedig két különböző nembeli személy egybehangzó akarata hozza létre. Igaz, hogy a pap jelenlétében történt. De hiszen pap jelenlétében főztük meg a tekintetes úréknál tavaly a szüreten a birkapaprikást, de azért az se volt nevezhető házasságnak, pedig voltak benne részletek anyabirkából és apabirkából is. A Dőry főztje ellenben igen rossz coctum, mely nagyon meg találja feküdni az ő gyomrát. Indítható pedig ez alkalomból kettős pör. Ugyanis az egyik retorzionális a tekintetes vármegyénél, a János gróf személyes szabadságának megsértése és a házasságra való kényszerítés bűntette miatt, a másik pedig a szentszéknél, de nem a házasság fölbontása iránt, mert a házasság nem történt, hanem csak a kötelék érvénytelenségének kimondása iránt, mivelhogy a stólával a pap, habár erőszakosan, habár az egyházi szertartás valóságos parodizálásával, de mégis összekötötte a kezeiket."

Mikszáth Kálmán ma lenne 167 éves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése