2014. május 29., csütörtök

Bertha Kiállítás

Ez a bejegyzés ismét egy programajánló, mely azonban nem véletlenül maradt ki az előzőből. 

Június 28-án nyílik Bertha Zoltán festőművész kiállítása az Újbástya Rendezvénycentrumban. A festőművész pataki tanár volt, Sárospatakon lakott és alkotott, művei jellegzetesen patakiak. 
A festőművészt nem egyszer megihlették a környék szépségei - hol pataki háztetőket, hol a téli Bodrog-partot, hol a Megyer-hegy völgyeit látjuk a képeken. A festő életművének különlegességét azonban absztrakciós képessége adta. Mély gondolatokat, problémákat, mindennapi töprengéseket, etikai kérdéseket mutatott be az esztétika nyelvén, felhasználva a magyar népi, ősi, általános vagy akár természetfeletti szimbólumrendszert.  
A Bertha-család a Kossuth utca 25-ben élt, mely korábban a Kollégium Nyomdája volt, majd Kossuth Lajos tanára, a híres Kövy professzor lakott a házban, de éltek itt Ablonczyak is egy időben. Most a szintén pataki gyökereiről híres Harsányi-családé a ház, akik komoly rekonstrukciók után, hamarosan rendezvényházat és látványpincét nyitnak a híres épületben. Az épületben látható lesz majd a festőművész pár festménye is, hiszen ezen ház méteres falai között alkotott a művész. 


Az életművet bemutató kiállítás július 31-ig lesz megtekinthető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése