2013. március 26., kedd

Kvízkérdés


Vajon hány ember felelne helyesen arra a kérdésre, hogy melyik vár látható az 500 Ft-os pénzérmén?
(már látom, ahogy mindenki veszi elő a pénztárcáját, vagy gépeli a google-ba a kérdést...:)
De még talán az is kifogna sokakon, hogy a Sárospataki Vár melyik papírpénzünkön látható?
Vagy csavarjuk meg úgy a kérdést, hogy ki látható azon papírpénzen, melynek hátoldalán a Sárospataki Várat látjuk?

Merthogy a Rákóczi illetve a hozzá kötődő tematika már régóta jelen van a pénzgyártásunkban. Már 1920-ban, az 50 koronáson is II. Rákóczi Ferenc portréja látható.

Ezt követte az 50 pengős pénz, ahol szintén Rákóczi van az egyik oldalon, de itt még Lotz Károly: Ménes a zivatarban című festménye szerepelt a hátoldalon.
 Fájl:HUP 50 1926 reverse.jpg
A forint kibocsátásakor is az 50 Ft-oson jelent meg II. Rákóczi Ferenc arcképe. Ez is már a Mányoki Ádám 1712-ben festett portréja alapján készült, mint az összes korábbi és későbbi verzió. Ennek azonban a hátoldalára egy ismeretlen festő Kuruc-labanc viadal című festménye került. Ez a verzió is alakult az évek alatt. Főleg ami a címert illeti - volt itt minden - sarló, kalapács, vörös csillag.  
1998-ban jött a gyökeres változás, amikor Rákóczi átkerült az 500 forintosra, a lila Ady Endre helyére, ha még emlékszünk. Az új ötszázas (amit azóta is használunk) hátoldalán pedig a fő motívum a sárospataki várat ábrázoló múlt századi rézkarc alapján készült metszet. Talán ez lehetett az eredeti:

Ezután már csak az 1956 ötvenedik évfordulójának tiszteletére nyomtatott ötszáz forintos bankjegyekről érdemes megemlékezni, melyen az Országház épületének a Duna felőli ábrázolása látható, az előtérben lyukas nemzeti színű zászlóval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése