2013. március 13., szerda

Patak szőlővesszein


Sokaknak a tokaji borvidék magát Tokajt és a környező szőlőhegyeket jelenti. A valóságban Magyarország egyik legnagyobb borrégiójáról beszélünk. Szerencsnél lépünk be a régióba a "Hegyalja Kapuján" keresztül, és egész Sátoraljaújhelyig húzódnak a szőlőkkel teli lankák. 
Egyre több falu tör ki a "névtelenségből" a boron keresztül, és megalkotják a saját márkanevüket, sőt egyre több helyi fesztivál növi ki magát - Tolcsván immáron tizedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, a Bor Mámor Bénye pedig egész más hangulattal várja a vendégeket idén már ötödször.
Sárospatak ehhez képest viszonylag csendes. Pedig pár éve még arról olvashattunk, hogy Sárospatak küzdött a Hegyalja központja címért. http://nol.hu/belfold/tokaj_es_sarospatak_borcsataja_ 
Sajnos ki kell mondanunk, hogy ebben a versenyben igencsak alul maradt Patak. Nincs egy olyan kifejezetten pataki borászat, amelyik be tudta volna verekedni magát az elitbe. Ha egy tudatlan turista Patakra jön, még talán az sem derül ki számára, hogy a hegyaljai borvidéken van. Ha egy szimpla borkóstolót szeretne valaki, akkor esetleg, némi előkészítéssel talán van rá esélye, de ennél többre sajnos nem lehet számítani. Nyilván Tokaj csak a borturizmusra épül, de ennek ellenére elég nagy a kontraszt. Tokajban komoly beruházással most épül a Basilicus Borkultúra Központ, míg Patakon semmiféle infrastruktúra nem utal a borvidékre. Pedig (és most megint kicsit kénytelen vagyok keseregni, mint a Bodrogos bejegyzésnél) ez megint egy olyan lehetőség, ami ott van Sárospatak kezében és mégsem él vele. Annyi formája lehetne annak, hogy megmutassuk azt, amire büszkék is lehetünk. Egy kisebb látogatóközpont, ahol Patak és a környező falvak borászatait mutatnák be. Egy borház, ahol folyamatosan rendezvényeket, kóstolókat tartanának - ennek a finanszírozásába még talán pincészetek is beszállnának. De még egy kreatívan kialakított szabadtéri minimúzeum is jobb lenne a semminél (térképpel, eszközökkel stb.) A városnak lenne tanulni valója pár környező falutól, amelyek egy-egy borfesztiválon vagy a gasztronómián keresztül építették fel magukat pár év alatt.
Végül érdekességként egy mintapéldája, hogy hogyan lehet egy tematika köré különlegeset, egyedit, attrakciót építeni. HAMEAU DUBOEUF
Egy franciaországi tematikus parkban vagyunk, ahol minden a borra épül. Amolyan bortörténeti park, 3D-s mozival, golfpályával, éttermekkel - ahol a vendég önmagában is eltölt egy napot. Felépítettek egy hatalmas pincét, ahol bemutatják a régebbi borkészítési módtól kezdve, a mai technológiákat. Korabeli vasúti kocsikban megmutatják, hogy hogyan szállították régen a hordókat. Az üveg és a hordókészítés módjait is megtekinthetjük sőt a dugókészítés rejtelmeibe is betekintést nyerünk. És persze van szőlőlugas, makettek, viaszbábuk, játékok, stb. Ja, és megtudhatjuk, hogy Noé volt az első borkészítő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése