2013. január 22., kedd

Bodrog-parti Athén

Sárospatakot szokták ezen a nemes néven nevezni. Mivel kellően hangzatos, ezért úton útfélen puffogtatják ezt az elnevezést, de próbáltam rájönni, hogy miért is kaphatta ezt a nevet. És bevallom töredelmesen nem sokat találtam. Megmagyarázni nem nehéz - hisz a város gyönyörű, és történelme alapján jogosan nevezhetjük az oktatás és tudomány egyik magyarországi fellegvárának (ezért hasonlíthatták Athénhoz). 

Ha valaki tudja ennek a jelzőnek a pontos eredetét, akkor kérném, hogy ossza meg velünk!!!

Azért említenék pár utalást amit itt-ott találtam:
A magyar kultúrában, nevelésben és történelemben betöltött szerepének fényében, múltja és hagyományokra épülő jelene alapján az iskolaváros rászolgált erre a nevére.(www.utikonyv.hu)

A helyi református kollégium 1531-es alapítástól kezdve a magyar oktatás egyik fellegvára volt, s így talán érthető, miért nevezték a várost Bodrog-parti Athénnek. (www.tudtad.com)

Ahogy sokan tartják, a Bodrog-parti Athénba érkezik, aki Sárospatakot választja úti céljának. E kis túlzást némiképp jogossá teszi a Bodrogköz és a Hegyalja övezte festői vidék, különösen pedig a város történelmi és művelődéstörténeti kincsestára. (http://kulcsmagazin.hu/cikk.php?id=327)

Sárospatak a Zemplén hegység lábánál fekszik a Bodrog folyó partján. Úgy is nevezik, hogy a "Bodrog-parti Athén". Ez a jelző talán a festői környezetén túl az iskolaváros hangulatára és a haladó magyar nemesség szellemiségére utal.(http://www.bodrogparti-panzio.hu/panzio.htm)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése