2013. január 25., péntek

Lovas Szobor

Ha azt a szót halljuk lovas szobor, legtöbbünknek egy paripáján feszítő hős hadvezér jut eszébe. 
Itt azonban egészen más jellegű szoborról lesz szó. Sárospatakon, egész közel a Várhoz, a Gótikus Plébániatemplom előtt található az egyik leghangulatosabb terecske, egy kedves kis szoborcsoporttal, mely Szent Erzsébetet és férjét ábrázolja.


 Sárospatakon komoly kultusza van Szent Erzsébetnek. Ennek oka, hogy valószínűleg Patakon született, sőt az egyik teória szerint itt is keresztelték meg. Erzsébet egyébként II. András lánya volt, édesanyja pedig Bánk Bán Gertrúdja. Patakon olyannyira ápolják az "erzsébeti" hagyományt, hogy a templomban őrzik Erzsébet selyembrokát ruhájának egy részét és koponyacsontja egy darabkáját is. Születésének 800-ik évfordulója alkalmából pedig létrehoztak egy múzeumot és egy emlékutat. http://www.szenterzsebetut.hu/


Erzsébetet egyébként hamar férjhez adták a kor szokásának megfelelően. Mivel férje IV. Lajos Türingiai Őrgróf volt, így rövid élete sok utazással telt szülőhazája és Türingia között. Erzsébetet egyébként nem véletlenül avatták szentté - menedékhelyet alapított árva gyerekek részére, szegényeket segített, kórházat alapított, ahol maga is segített a betegápolásban.
 Visszatérve a szoborhoz, Varga Imre munkája, melyet 1985-ben állítottak fel a templom előtti téren, azt a jelenetet ábrázolja, amikor a kis Erzsébet férjével, IV. Lajos türingiai őrgróffal, Wartburg várába indulásuk előtt elbúcsúzik Pataktól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése