2013. január 23., szerda

Visszaszerzett könyvgyűjtemény

Sárospatak neve az utóbbi években talán 2006-ban forgott leggyakrabban. Akkor az országos figyelem középpontjába került a Nagykönyvtár visszaszármaztatott könyveivel. 
A Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárát az 1500-as években alapították. Az évszázadok során sokat alakult a könyvtár állománya. Kezdetben elsősorban a lelkipásztorok, majd a kollégisták igényeit elégítette ki. Ezt követően kiegészült az állomány a Rákócziak családi könyvtárával. A város és az iskola fejlődésével a világi igényeknek is igyekezett megfelelni a könyvtár és bölcseleti, jogtudományi és természettudományos művekkel is kiegészült a gyűjtemény. A Sárospatakon alapított nyomda szintén lökést adott a könyvtár bővülésének.



 A történelem viharai a könyvtárakat sem kímélték. A pataki Nagykönyvtárat a legnagyobb kár a II-ik világháborúban érte. Gyűjteményének egy értékes részét felszállították Budapestre őrzésre. Ám innen a könyvek Oroszországba kerültek. (Bár többen tudni vélik, hogy a szovjet csapatok különleges egységei vitték magukkal a könyveket, az oroszok azt állítják, hogy valójában a németek vitték el, és ők egy vasúti kocsiban találtak rá a könyvekre. Valljuk be, mindkét verziónak lehet valóság alapja.)
Az elveszettnek hint kincsekről aztán a rendszerváltás környékén kaptunk hírt, méghozzá a Nyizsnij
Novgorod-i megyei könyvtárból. A nemzetközi diplomácia (és bürokrácia) bonyolultságának köszönhetően még évekig folytak a tárgyalások, mire 2006-ban visszakerültek a könyvek Magyarországra. 
Érdemes ellátogatni a könyvtárba, és nem csak a "nagyutazó" könyvek miatt, hanem a több évszázados gyűjtemény és a gyönyörű könyvtárterem  is kihagyhatatlan élmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése