2013. január 21., hétfő

Kerámia

Amiről mindenképp már az elején szót kell ejteni, az a sárospataki kerámia. Vagy írhatnám így Sárospataki Kerámia. Két okból írnék róla már így az elején. Egyrészt, mert a szekrényünk tele van pataki bögrékkel, tálakkal, és a családi ünnepi alkalmakkor is a pataki készlet kerül elő, másrészt mert a kerámia gyártásnak Patakon több száz éves hagyományai vannak. S bár Hollóházáról vagy Herendről mindenkinek eszébe jut a porcelán, Patakról valahogy mégsem hiszem hogy sokaknak  jutna eszébe a kerámia. (Sajnos!) Talán esetleg a Pataki tál, de még azt is sokan Római tálnak hívják.
Visszatérve a pataki hagyományokra, már az 1500-as években fazekas céhek működtek a városban. A gyártás technológiája sokat változott az évszázadok során, odatelepült népcsoportok (pl. habánok) tapasztalatait is magukévá tették a pataki fazekasok/keramikusok. Végül 1926-ban megalakult a gyár - Ullrich Károly és Társai Kerámia Különlegességek Gyára. A név beszédes - egyrészt a pataki kerámiák nagyon különleges, jellegzetes szín és formavilágúak, másrészt  a "Társai" arra utal, hogy értelmiségiek egy csoportja alapította a gyárat részvénytársaság formájában.
Kezdettől fogva jó hírnévre tett szert a pataki kerámia, és ezt a minőséget a mai napig megőrizte.
Egy korabeli pozitív kritika : „általános feltűnést keltenek úgy ízléses kiállításuk, jó minőségük, mint áraik olcsóságánál fogva.”
Aki manapság szeretne pataki edényekre szert tenni, az Sárospatakon, Budapesten és most már Békéscsabán is megteheti, sőt webáruház is működik a honlapon! 
www.patakikeramia.hu 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése